[HSP Man] Werkgeluk: Een leven vrij van stress, burn-out en perfectionisme - HSP Man

[HSP Man] Werkgeluk: Een leven vrij van stress, burn-out en perfectionisme

Een groot deel van onze kostbare tijd in het leven, besteden we aan het genereren van inkomen. Dit om ons te voorzien van levensonderhoud voor de rest van ons leven. Om het heel simpel te schetsen heb je in deze maatschappij geld nodig voor NU en voor LATER. Daarom hebben de meeste mensen een baan in loondienst of werken ze als zelfstandige.

En natuurlijk zijn er nog tal van alternatieve inkomstenbronnen of situaties die er toe hebben geleid dat er andere inkomensstromen zijn. In dit artikel kies ik er bewust voor om slechts twee situaties te schetsen, omdat hier de meerderheid van onze samenleving mee te maken heeft:

Je WERKT voor een BAAS of je BENT je eigen BAAS.

Weet je nog precies hoe dit bij jou is gegaan? Was het een bewuste keuze of ben je er toevalligerwijs ingerold?


Ben je als kind klaar voor grote keuzes?

In ons onderwijssysteem zijn enkele essentiële momenten, die voor een groot deel bepalen hoe jouw arbeidstoekomst er uitziet. Op heel jonge leeftijd sta je al voor belangrijke keuzes als het gaat om opleidingsrichting. Je kunt jezelf hierbij vragen stellen als: ‘Ben je als kind al in staat om zulke belangrijke keuzes te maken?’ of ‘Is er voldoende ondersteuning op je te helpen bij het maken van de juiste keuzes?’.

Als ik kijk naar mijn eigen ervaring, zeg ik: Ik was er nog niet klaar voor om vakkenpakketten te kiezen. Ik was nog onvoldoende in staat om te overzien hoe mijn carrière er idealiter uit zou zien. Laat staan dat ik wist welke studie ik moest gaan volgen. Op mijn achttiende behaalde ik mijn HAVO-diploma. En ook toen had ik nog geen enkel idee welke studie voor mij weggelegd zou zijn. Het frustreerde me, omdat het ‘leek’ alsof het anderen zo gemakkelijk af ging om deze keuzes te maken.

En hierbij zeg ik een overtuigende ‘leek’, want ervaring leert dat ik vele mensen spreek die achteraf twijfelden aan of spijt hadden van hun ingeslagen weg. Een verkeerde studiekeuze, waarop weer een volgende studie wordt gestart. Of een baan, waarin ze niet gelukkig zijn en erger nog: na jaren nog steeds in vast zitten. Of als je eigen baas bent tegen uitdagingen aanloopt, zoals het aantrekken van voldoende klanten, genoeg winst te maken, te voldoen aan wet- en regelgeving en je financiële administratie op orde te hebben. Een mens heeft sterk ontwikkelde overlevingsmechanismen. Dit houdt ons op de been en maakt dat er bij één tegenslag niet direct een aanleiding is om iets te veranderen. Na een kleine ruzie met je baas, zal je in de regel niet direct een andere baan gaan zoeken. Daar is vaak veel meer voor nodig.

Burn-out, beroepsziekte nummer één

Onze westerse wereld is al jaren in beweging. De ene kredietcrisis is nog niet voorbij of de ander is al in aantocht. Ook de technologische ontwikkeling staat niet stil en wet- en regelgeving wordt steeds zwaarder. Daarnaast leven we in een 24-uurseconomie, waardoor business nooit ophoudt. Dit betekent voor de mens achter de werknemer of ondernemer dat er nog maar weinig momenten zijn, waarop je ECHT vrij bent.
Ik hoef je waarschijnlijk niet meer te vertellen wat de reden is dat burn-out momenteel wordt gezien als beroepsziekte nummer één in Nederland. Ongeveer 14 procent van de werknemers meldt jaarlijks burn-outklachten. Zo’n 5% daarvan komt als gevolg daarvan langdurig thuis te zitten. Een HSP’er heeft een verhoogde kans op een burn-out. Ik ben niet op de hoogte van de exacte cijfers, maar kan er wel over meepraten, aangezien ik zelf in 2014 tegen een burn-out liep.
Als hooggevoelige persoon herkende ik ook direct welke invloed mijn hooggevoeligheid had op het ontwikkelen van een burn-out:
  • Ik legde de lat altijd mega hoog (perfectionisme ten top);
  • Ik raakte snel overprikkeld als ik in een drukke werkomgeving zat;
  • Ik merkte dat mijn energieniveau aan het eind van de dag naar een 0-punt gezakt was;
  • Ik was altijd een geliefde vraagbaak voor mijn collega’s en hielp ze altijd, ook al ging dat ten koste van mijn eigen werk;
  • Ik ging vaak over mijn eigen grenzen. (Had ik überhaupt wel grenzen?);
  • Ik luisterde slecht naar mijn eigen lichaam en was gewend om altijd maar door te gaan;
  • Ik was ’s avonds in bed vaak nog aan het malen en bezig met wat er allemaal nog gedaan moest worden;
  • Ik stelde het belang van anderen altijd voorop en mijn eigen belang kwam altijd op de laatste plaats;
  • Ik voelde vaak dat ik rust, ruimte en vrijheid nodig had, alleen gaf ik daar nooit gehoor aan;
  • Ik merkte dat ik enorm vatbaar was voor de sfeer en kon altijd snel in negativiteit worden meegesleept.
En ik vertrouw erop dat jij er nog wel tien punten aan kan toevoegen die op jezelf van toepassing zijn.

Waar sta je nu en waar wil je naar toe?

 

Ik wil je uitdagen om voor jezelf helder te krijgen waar je op dit moment staat als het gaat om jouw positie in de arbeidsmarkt. Is het OK voor jou en ben je volledig gelukkig of wrijft er iets? Als dit laatste het geval is, wil ik je vragen te voelen en te ervaren wat je hart je ingeeft. Wat zou jij diep in je hart willen veranderen of willen doorbreken? Probeer voor jezelf een beeld te schetsen hoe het er in de meest ideale situatie voor je uitziet. Volledig vrij van oordelen en laat je interne criticus op een afstandje door ratelen, zodat dit jouw ideaalplaatje niet beïnvloedt. Ik ben benieuwd hoe het droombeeld er voor jou uitziet en of jij de bereidheid voelt om hierin te onderzoeken wat mogelijk is.
In het ‘HSP Man’ Transformatie Programma, kijken we onder andere op een verdiepende manier naar werkdruk: vrij van stress en perfectionisme in relatie tot HSP. Daarbij geef ik je concrete handvatten om jouw persoonlijke situatie scherp te krijgen en je inzicht te geven in wat jou te doen staat voor het bepalen van richting.

Zo volgde ook Dennis het online programma en uitte zijn dankbaarheid onlangs naar mij. Lees heer wat het hem opleverde:

“In mijn functie als leidinggevende, kwam ik altijd veel uitdagingen tegen. Ik raakte snel overprikkeld door alle gevoelens en de problemen van mijn werknemers. Ik nam het altijd mee naar huis. Met als gevolg dat ik nauwelijks tot rust kwam. Door dit programma te volgen kwam ik tot de ontdekking dat ik me teveel verantwoordelijk voel en dit altijd met me mee draag. Ik heb nu meer de grenzen tussen mij en de ander leren erkennen. Ik heb mijn eigen verantwoordelijkheid en dat van de ander is van de ander. Ik kan dit nu beter scheiden van elkaar. Nu ik dit weet, hoef ik voor mijn gevoel minder hard te werken. Ik voel me namelijk veel lichter zonder de last van anderen op mijn schouders. Ongelooflijk hoe veel meer ontspanning mij dit geeft in mijn leven. Ik gun het iedere hooggevoelige man.”

Voel je dat je ook stappen wilt maken naar een gelukkiger leven met HSP? Lees HIER wat mogelijk is bij het volledig omarmen van je hooggevoeligheid zodat je het beste uit jezelf én uit het leven haalt.

Ik wens je een mooie dag.

Een warme groet,

Sander de Zwart

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *