[Weekly Inspiration] Kritiek krijgen is geen afwijzing, het is een cadeautje

Kritiek, oftewel feedback ontvangen, dat is iets dat de laatste tijd in me leeft. Zoekende naar een antwoord op de vraag waarom ik mijn hele leven al moeite heb met het ontvangen van kritiek en feedback. Ik denk dan altijd aan het nummer ‘Laat me, laat me mijn eigen gang maar gaan’ van Ramses Shaffy. Heerlijk nummer by the way…

Juist door meer zichtbaar te zijn met mijn missie, nodigt dit natuurlijk ook kritiek en feedback uit. Mensen kunnen snoeihard zijn op Social Media. Vroeger hield ik me in, om te voorkomen dat ik kritiek zou krijgen of dat iemand iets van me zou vinden. Of ik hield me stil, of ik lulde met alle winden mee, want dan was het OK, dan hoefde ik die confrontatie niet aan als iemand tegen me in druiste.

Mezelf wegcijferen, me afzonderen, niet het achterste van mijn tong laten zien en stilzwijgen, waren kenmerkend voor de jongere versie van Sander. Maar zo wilde ik helemaal niet zijn. Ik wist dus dat ik die confrontatie met mezelf zou moeten aangaan, dat ik die angst mocht overwinnen. Want ik wilde me juist eerlijk uitspreken over wat er in me leeft. Ik voelde een diep verlangen om de wereld een beetje mooier te maken en zo begon ik begin 2017 met ondernemen.

Me richten op de gevoelsman dat voelde voor mij echt als mijn pad. Deze man, die ik ook zelf ben, begeleiden op zijn pad om gelukkiger te zijn, meer te leven vanuit zijn kernwaarden, zijn talenten leren ontdekken en zijn ware potentieel te leven.

Mijn liefde en enthousiasme was voelbaar. Binnen de kortste keren had ik een mailinglijst met ruim 500 man en een online training waar de eerste 25 mannen in razendtempo aanmeldde. Het kon niet meer stuk. Ook al had ik overwegend positieve feedback. Af en toe waren er weleens wat klagers tussen. En zolang dat in balans is, is dat OK.

Wat me voornamelijk opvalt, in mijn eigen ontwikkelingen waarin ik meer en meer mezelf word, dat ik steeds heftigere kritieken over me heen krijg. Ik voel dat het een test is in mijn groeiproces, want ergens ben ik die angst op negatieve feedback nog niet volledig aangegaan. En ik besloot dit daarom te onderzoeken. Waar ben ik nu ECHT bang voor. Wat gebeurt er met me als iemand zijn ongezouten mening geeft? Wat voel ik dan en waar voel ik dat?

Het voelt als een stomp in mijn maag. Een gevoel volledig afgewezen te worden als de persoon Sander. Een gevoel er niet te mogen zijn, om mijn waarheid niet te mogen spreken. Om stil te zijn, om in een hoekje weg te kruipen. Op zo’n moment komen de beelden van vroeger weer naar boven. Dat ik niet ‘mocht’ zijn wie ik was: Een gevoelige, zachtaardige, begripvolle en liefdevolle jongen.

Dat stuk wordt dus geraakt. Een stuk dat ik in mezelf lange tijd ontkend heb en nu misschien juist teveel aandacht geef, omdat ik wil laten zien dat hij er mag zijn. En hierdoor wordt ik nog meer op de proef gesteld. En zo is het cirkeltje rond.

Het is uiteindelijk van belang om alle stukken in jezelf te blijven voeden. Dat brengt harmonie. Dat is wat ik mocht zien. En uiteindelijk is de feedback geen afkeuring van je gehele wezen (want zo voelde dat voor mij). Waar het werkelijk om gaat is dat je op zo’n moment feedback krijgt op je gedrag, op wat anderen van je zien. Ze leggen hierover hun eigen overtuigingen en vormen een eigen perceptie, die ze vervolgens in woorden vertalen en bij je terugleggen.

Het is de kunst om het ‘cadeautje’ dat je krijgt uit te pakken. Alleen is er veel plakband gebruikt en meerdere lagen cadeaupapier, voordat je het daadwerkelijke geschenk te zien krijgt. Ik realiseer me dat ik een hoop cadeaus ben vergeten uit te pakken. Ik dacht: Wat heb ik eraan? Maar ik keek slechts naar de verpakking.

Het cadeautje (de feedback) is dus niet een afwijzing van mijn gehele wezen. Het is een uitnodiging om het uit te pakken. Het gaat om de inhoud en niet om de verpakking. Want die hoef je niet te bewaren.

A.s. maandag start mijn 7-delige videoserie voor mannen ‘De zeven fases naar Meesterschap’. De video’s helpen je bij het vinden van helderheid van je kernwaarden, je talenten en je potentieel, zodat je in staat bent een gelukkiger leven te leiden, waarin je trouw bent en blijft aan jezelf. Wil je deze niet missen? Meld je hier aan en ontvang de eerste video z.s.m. in je mailbox:

https://hspman.nl/meesterschap

Namasté

Sander de Zwart

1 gedachte op “[Weekly Inspiration] Kritiek krijgen is geen afwijzing, het is een cadeautje”

  1. Bas van Maurik

    Komt me bekend voor Sander, zit nu zonder werk sinds afgelopen maandag,ben nog wel op papier in dienst van eenndetacheribgs bedrijf tot 30April 2019 ,dus ben met van alles bezig zodat ik mn geld verder kan gaan verdienen.

    Vriendelijke groet.

    Bas van Maurik

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *