[HSP Man] Vrije tijd: vrij van groepsdruk, overprikkeling en een overvolle agenda - HSP Man

[HSP Man] Vrije tijd: vrij van groepsdruk, overprikkeling en een overvolle agenda

Omdat je in het dagelijks leven bijna altijd aan staat en vele prikkels te verwerken hebt, heb je een grote behoefte om af en toe te ontladen. Daarom hecht je veel waarde aan de invulling van je vrije tijd. Een sociaal leven geeft je de nodige uitdaging, want ondanks dat je graag met mensen omgaat, zorgt dit ook juist weer voor overprikkeling. En om nu een leven als kluizenaar te gaan leiden, daar zit je ook niet op te wachten.

Het is voor jou een ware uitdaging om je agenda te vullen met precies de activiteiten die je als HSP’er nodig hebt. Groepsdruk zorgt ervoor dat je soms afspraken maakt, waar je eigenlijk niet op zit te wachten. Aan de ene kant wil je niets missen en andere kant vraag je je af wanneer je dan echt even helemaal tot rust kan komen. En dit laatste schiet er dan vaak bij in, waardoor je regelmatig je eigen grenzen overgaat.


Een verjaardagsfeestje kan een crime zijn

Je herkent het vast wel, een verjaardagsfeestje van een familielid of van een van je vrienden. Een verplicht nummertje en ondanks dat je er ook best wel zin in hebt, krijg je een enorme spreekwoordelijke klap in je gezicht, zodra je de overvolle woonkamer binnenstapt. Een kakofonie van geluiden, de een praat nog luider dan de ander en iedereen zit hutje mutje op elkaar.

Het liefste zou je heel hard wegrennen, maar toch besluit je te blijven. Het is alleen de vraag hoe je iedereen gedag zegt. Ga je iedereen persoonlijk langs om een hand, zoen of knuffel te geven of blijft het bij een een algemene groet voor het gehele gezelschap tegelijk? Er bestaat hiervoor geen vaste regel, dus ik adviseer je te doen waar jij jezelf het meest comfortabel bij voelt, zonder te vergelijken met anderen of jezelf een schuldgevoel aan te praten.

Eenmaal een plek gevonden in het feestgedruis, mag je er op vertrouwen dat je precies op de plek kom te zitten waar je de leukste gesprekken kan hebben. Trek ook af en toe je eigen pad en voel je vrij om een andere plek te zoeken in het gezelschap. En wordt de drukte je teveel? Mij zal je bijvoorbeeld af en toe buiten aantreffen bij het rokersclubje, ondanks het feit dat ik zelf niet rook. Dit weerhoudt me er niet van om er bij te gaan staan en even een luchtje scheppen, zorgt ervoor dat ik weer even helemaal fris word.

Een aantal tips voor drukke verjaardagen:

  • Zorg dat je van te voren even een rustmoment gehad hebt. (Een powernap of een korte meditatie doet wonderen en zorgt ervoor dat je ontspannen bij de verjaardag aankomt);
  • Kom op tijd, zodat je een van de eerste gasten bent. Zo heb je overzicht en kun je rustig wennen aan de steeds voller rakende huiskamer;
  • Luister naar je gevoel en naar je eigen behoefte. Dus wil je je even afzonderen van de drukte? Geef daar gehoor aan en voel je niet schuldig.

De introvert en de extravert

De meeste HSP’ers leven van nature een wat rustiger bestaan en ondanks dat ze graag contact hebben met anderen, zullen ze niet zo gauw op de voorgrond willen treden. En dat is helemaal OK. Dit wordt introvert genoemd.

Toch is er een type HSP’er dat meer naar buiten gericht is (extravert) en juist continu op zoek is naar de juiste stimuli, om zichzelf uit te dagen. Dit type word de HSS’er genoemd (Highly Sensation Seeker). Ikzelf plaats mezelf onder dit kopje. Ik houd van muziekevenementen en ga graag naar pretparken om ritjes in de snelste achtbanen te maken. Dit zorgt voor een extra uitdaging, want op zoek gaan naar extremen, zorgt er ook weer voor dat de kans groot is dat ik mijn eigen grenzen over ga. Het continu bewaken van de balans is hierbij essentieel.

Als hooggevoelige persoon zul je je dus af en toe echt even moeten terugtrekken om volledig te ontspannen, zodat je er vervolgens weer helemaal tegenaan kan gaan. Een tip: Luister naar jezelf en neem jezelf hierin serieus. Natuurlijk wil je het beste voor anderen, maar gun ook het beste voor jezelf.

Ge├»nteresseerd in nog meer waardevolle mogelijkheden voor jouw groei als HSP’er? Check hier wat ik mogelijk voor je kan betekenen>>

Ik wens je veel inspiratie toe.

Een warme groet,

Sander de Zwart

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *