[HSP Man] Liefde, hartverbinding en relaties - HSP Man

[HSP Man] Liefde, hartverbinding en relaties

In het contact met andere mensen botst het weleens. Ik geloof dat het voor hooggevoelige personen extra lastig is, omdat je er zoveel bij voelt. Je voelt jezelf, maar ook de ander. Je doorziet diverse belangen en vindt het daarom moeilijk om je eigen belang in het vizier te houden. Dit maakt dat je wellicht geregeld over je eigen grenzen heen gaat of zelfs een conflict liever uit de weg gaat. Vooral als je te maken hebt met iemand die dominant gedrag vertoont.

En zelfs daarin durf ik zelfs te zeggen dat een hooggevoelige persoon al van nature nog een laag dieper kijkt. En zichzelf vaak afvraagt: ‘Wat gebeurt hier nu echt?’ ‘Waar gaat het nu echt over?’ ‘Waar maak ik me eigenlijk druk om?’. Vaak bedenk je je dit pas achteraf, want als je er middenin zit, blokkeer je of flap je er van alles uit.


HSP in de liefde

Vooral in een liefdesrelatie kan hooggevoeligheid behoorlijk uitdagend zijn. Zelf ben ik hierin ervaringsdeskundige. Ik heb al bijna twintig jaar een relatie met dezelfde vrouw. Beiden zijn we hooggevoelig en dit heeft een groot voordeel: Je hoeft elkaar niets meer uit te leggen over HSP. Het begrip is er van beiden kanten. Daarnaast ervaren we de liefde op alle vlakken enorm intens.

Laat daar tegelijkertijd de uitdaging zitten. Emoties kunnen soms hoog oplopen en omdat je elkaar hierin volledig begrijpt, bestaat het risico dat je ongemerkt teveel rekening houdt met elkaars gevoelens. Hierdoor ga je het conflict soms uit de weg. Dit kan leiden tot het pleasen van de ander en het totaal wegcijferen van jezelf. In de relatie ontstaat hierdoor een bepaalde vorm van afhankelijkheid, waarin je je eigen pijn onbewust projecteert op de ander en andersom kan dit ook het geval zijn. Hierdoor raak je uit verbinding met jezelf en met de ander, dit terwijl je juist naar een hartverbinding verlangt.

Bindingsangst of verlatingsangst

In veel relaties speelt de afhankelijkheid naar elkaar toe een grote rol. Als je kijkt naar de oorzaak hiervan, heeft dit grotendeels zijn oorsprong in onverwerkte emoties uit de jeugd en gaat dit terug naar de opvoeding. Als kind wil je onvoorwaardelijke liefde ontvangen. Bepaalde situaties hebben er toe geleid dat je je niet gezien voelde, niet erkend voelde of zelfs afgewezen voelde. Een (emotioneel) afwezige vader en/of moeder, speelt hierin vaak een grote rol. Dit heeft een overtuiging gevormd dat je niet goed genoeg bent en heeft in je volwassen leven nog steeds invloed. Bijvoorbeeld een continu verlangen naar erkenning en de grote angst voor afwijzing. Dit geldt feitelijk voor elk contact met de ander.

In een diepere verbinding met een ander, zoals in een liefdesrelatie, zullen deze patronen veel duidelijker zichtbaar worden. Dit maakt het in een liefdesrelatie extra heftig, omdat je diepere emoties ervaart. In een ongezonde relatie, ben je afhankelijk van de ander. Je legt de verantwoordelijkheid van je eigen levensgeluk als het ware bij de ander. Deze vorm van afhankelijkheid leidt vaak tot verlatingsangst. Je gaat de ander pleasen, uit angst de ander te verliezen. En soms is er in het maken van de hartverbinding al een uitdaging: bindingsangst. De angst voor afwijzing is dan zo groot, dat je de ander emotioneel niet dichtbij laat komen. Want als de ander je dan afwijst, kan het je niet echt diep raken.

Een gezonde relatie

In een gezonde relatie stel je je onafhankelijk op ten opzichte van de ander. Je blijft een individu met je eigen verlangens en geeft elkaar de ruimte een eigen leven te blijven leiden. Je respecteert en accepteert van elkaar dat ieder met eigen emotionele stukken te maken heeft. Het herkennen en erkennen van eigen grenzen is van het grootste belang. Anders raak je verstrikt in elkaars emoties en word je alle kanten op geslingerd.

Je ziet in dat niemand anders dan jijzelf verantwoordelijk is voor je eigen levensgeluk, dus een angst voor afwijzing, is niet meer dienend. In een gezonde relatie houd je van de ander zoals hij/zij is en is er sprake van wederzijds respect. Hoe tegenstrijdig dit misschien klinkt, door elkaar vrij te laten en elkaar de ruimte te geven, schep je juist de ruimte om naar elkaar toe te groeien en een echte hartverbinding te maken.

In het ‘HSP Man’ online transformatieprogramma ga ik met je de diepte in, ook als het gaat om het hebben van een gezonde liefdesrelatie als hooggevoelige man. Voel je dat het voor jou de tijd is om stappen te maken? Lees hier wat Marcel heeft geleerd bij het doorlopen van het programma:

“Ik ervaarde eigenlijk op alle thema’s die Sander behandelt grote uitdagingen. Vooral HSP en Man zijn, maar ook de moeite in de verbinding met een vrouw. Ik was altijd aan het pleasen en nam mijn eigen ruimte niet in. Dit resulteerde in een scheiding. Hierna had ik nog wel wat andere relaties, maar ergens voelde ik de angst om me volledig te geven, omdat ik bang was om mezelf weer te verliezen. Er is gewoon een duidelijke rode draad die teruggaat naar mijn opvoeding. Ik heb mezelf nooit goed genoeg gevoeld en dit is na dit programma grotendeels doorbroken. Ik ben Sander hier enorm dankbaar voor. Ik realiseer me dat dit pas het begin is. Er valt nog zoveel over mezelf te ontdekken. Het heeft me geïnspireerd om verder te gaan in mijn persoonlijke ontwikkeling. Het voelt alsof ik een beetje verslaafd geraakt ben aan het leren doorgronden van mezelf. Ik ga mijn ontdekkingstocht eerst zelf verder zetten en kom ongetwijfeld nog eens bij je terug, Sander. Wat jij losmaakt in mensen is ongekend!”

Wauw, ik krijg er een warm hart van om dit soort reacties te lezen. Dit bevestigt me keer op keer dat levens transformatie echt mogelijk is.

Een warme groet,

Sander de Zwart
P.S. HSP Man helpt je, via een unieke coachbeleving bij het volledig omarmen van je hooggevoeligheid zodat je het beste uit jezelf én uit het leven haalt. Lees HIER verder>>

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *