[HSP Man] Hooggevoeligheid, waar of broodjeaapverhaal? - HSP Man

[HSP Man] Hooggevoeligheid, waar of broodjeaapverhaal?

Hoogsensitiviteit of hooggevoeligheid wordt vaak nog niet serieus genomen. Er wordt dan geroepen: ‘Het is een hip label!’, ‘Iedereen is hoogsensitief tegenwoordig.’ of ‘Het is een schreeuw om aandacht.’ Niet leuk om te horen. Hoe frustrerend ook, je komt er vast en zeker een keer mee in aanraking.

Je leest dit artikel met een reden. Op welke manier dan ook, ben je in aanraking gekomen met het begrip hooggevoeligheid en nu ben je op zoek naar informatie en verlang je naar inzichten die vooruit helpen.

Een stukje achtergrond

Het begrip hoogsensitiviteit is aan het einde van de jaren negentig in het leven geroepen door Amerikaans psychologe, Elaine Aron. En zo ontstond de term HSP. (Highly Sensitive Person).  Al hoewel de samenleving sindsdien grote belangstelling heeft voor dit begrip, dat feitelijk gezien wordt als karaktereigenschap, denkt de wetenschap hier nog steeds anders over.

Op dit moment zijn er slechts 70 studies gedaan naar hoogsensitiviteit. En zo ontstaat een wereldwijde discussie of de eigenschap wel echt bestaat. Volgens klinisch psychologe aan de Vrije Universiteit Brussel (VUB) Elke van Hoof is deze discussie rondom HSP onterecht. Ze deed een grootschalig onderzoek rond de MRI-scan van 2.000 volwassen en toont hiermee aan dat hoogsensitieve personen (HSP’ers) de wereld wel degelijk om een andere manier ervaren. Uit onderzoek blijkt dat zij een verhoogde kans hebben op angst, depressie en stress, zowel privé als op het werk.

Verkeerde diagnose

Mensen die last ervaren met betrekking tot hun hooggevoeligheid, krijgen vaak een verkeerde stempel, volgens Van Hoof. Té vaak wordt de diagnose autisme, ADHD of ADD gesteld, terwijl er sprake is van HSP. Hoogsensitiviteit is geen stoornis, maar een karaktereigenschap waar heel goed mee te leven valt. Tenminste, als je leert er op de juiste manier mee om te gaan.

De belevingswereld van een HSP’er

Als ik voor mezelf spreek dan sta ik continu open. Mijn hersenen lijken altijd actief te zijn en mijn denken staat nooit uit, tenzij ik mediteer. Mijn emoties ervaar ik ten top. In vreugde en vrolijkheid straal ik en als ik verdrietig ben, dan zit ik in zak en as en lijkt de wereld volledig te vergaan. Hier heb ik een lange tijd de grootste moeite mee gehad. Ik wilde dit alles niet zo extreem ervaren. Ik wilde normaal zijn. Juist door deze gevoelens te onderdrukken, resulteerde dit in een burn-out. Uiteindelijk heb ik geleerd dat het ervaren van deze extremen een groot voordeel met zich meebrengt. Ik voel sfeer haarfijn aan en ben me nu meer bewust van mijn eigen energie en die van de ander. Je eigen grenzen herkennen en erkennen is hierbij essentieel. Ik draag nu in feite alleen verantwoordelijkheid voor mezelf en wat van de ander is, kan ik bij de ander laten.

Wil jij een burn-out, overspannenheid of een depressie voor zijn? Ik nodig je graag uit voor het maken van een eerste stap. Een klant van mij, ik noem hem omwille van privacy: Joey, besloot de HSP Man Transformatiesessie te boeken. Lees hieronder over zijn beleving hiervan:

“Ik zat al lange tijd vast in mijn werk. Ook al functioneerde ik goed, het gaf me niet meer de zingeving waar ik naar op zoek ben. Door mijn hooggevoeligheid vond ik het lastig om stappen te maken en om überhaupt helder te krijgen welke baan het beste bij me past. Ik besloot de HSP Man sessie te doen, om meer in mijn kracht te komen en dat is gelukt. Ik voelde me namelijk nooit goed genoeg en was altijd bang om afgewezen te worden. Daarom deed ik altijd overdreven mijn best, met oververmoeidheid tot gevolg. Door deze sessie is er een soort van basisvertrouwen in mezelf teruggekomen. Ik ben het waard om mijn mooiste leven te leiden. Daarom heb ik na deze privésessie besloten om me persoonlijk door Sander te laten coachen. Samen gaan we nu op zoek naar wat ik werkelijk belangrijk vind in het leven en waar ik goed in ben. Want een ding is zeker: Ik voel dat ik qua werk een heel andere richting in mag. Het is heel spannend, maar ik voel het vertrouwen dat mijn droom zich vanzelf ontvouwt.

Ik wens je een mooie dag.

Een warme groet,

Sander de Zwart

P.S. HSP Man helpt je, via een unieke coachbeleving bij het volledig omarmen van je hooggevoeligheid zodat je het beste uit jezelf én uit het leven haalt. Lees HIER alles over de HSP Man Transformatiesessie.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *