[HSP Man] Hooggevoeligheid en mannelijkheid gaat dat samen? - HSP Man

[HSP Man] Hooggevoeligheid en mannelijkheid gaat dat samen?

Hooggevoeligheid en mannelijkheid gaat dat samen?

Lange tijd dacht ik van niet.
Ik voelde me niet mannelijk.
Ik was zelfs bang voor mannen.
Ik dacht de keuze te hebben tussen een ‘watje’ zijn en er dus niet bij horen.
Of lekker macho mee ouwehoeren en dus ‘normaal’ zijn.
Uiteindelijk lukte het me om deze ‘beperkende’ gedachten in mezelf te doorbreken en kan ik zeggen: ‘Ja, hooggevoeligheid en mannelijkheid gaat samen!’

Achtergrond

Graag neem ik je mee in wie ik ben en hoe mijn pad er uitzag. Mijn naam is Sander de Zwart en ik ben 41 jaar oud, getrouwd met Kelly en samen hebben we een zoon van 10 jaar en een zoon van 7 jaar.

Een groot deel van mijn leven leefde ik een ‘gemiddeld’ leven. Dat voelde veilig voor me. Ik viel niet teveel op en liet alleen de stukken van mezelf zien, waarvan ik niet bang was erop afgewezen te worden. Mijn ware, kwetsbare kant liet ik pas zien als ik 100% zeker wist dat ik de omgeving en de omstandigheden vertrouwde. Deze manier van leven ging me opbreken.

Het keerpunt

Halverwege 2014 kwam het keerpunt. Mijn lampje ging uit: Burn-out. Vanaf dat moment ging de knop definitief om. Ik realiseerde me dat ik jarenlang teveel energie stopte in de dingen de voor mij verkeerde dingen. En waar ik ECHT energie van kreeg en waar ik blijf van werd kwam altijd op de laatste plaats. En in de hectiek van het dagelijks leven schoot dat er dus meestal bij in. Ik hield mezelf als het ware gevangen in een web van beperkende overtuigingen. Ik voelde diep van binnen dat het tijd was uit die gevangenis te mogen komen. Wie zou me toch bevrijden? Ik realiseerde me dat de enige die dat zou kunnen, was IKZELF.

Ik koos ervoor om dit voor eens en voor altijd om te draaien en alles uit het leven te halen. Een complete transformatie ontstaat niet van de een op de andere dag, dus ik wist dat ik met mezelf aan het werk mocht gaan. De diepte in.

Loskomen van de rol

Mijn (hoog)gevoelige kant had ik altijd weggestopt, want ik zag dat als niet-mannelijk en wilde een ‘gewone’ man zijn. Dit maakte dat ik eigenlijk heel vaak een rol speelde en me volledig aanpaste aan anderen.Ik werd altijd heel flexibel en meegaand gevonden. Geen wonder, want ik liet me altijd leiden door de ander en was mezelf totaal verloren.

Na mijn burn-out, zette ik alles in zijn werk om mijn rijke innerlijke belevingswereld weer volledig toe te laten. Ik had nog een weg te gaan, want er was een behoorlijk dikke muur om mijn gevoel ontstaan. Ik besloot een opleiding Mediumschap en Trance Healing te volgen, omdat ik door de diepste lagen van mijzelf wilde gaan, tot aan de kern, mijn diepste essentie. Tijdens deze opleiding kwam ik een hoop boosheid en verdriet in mezelf tegen. Onverwerkte emoties en gevoelens over ‘niet-goed-genoeg-zijn’, angst voor afwijzing en het grote verlangen om erkend te worden, mocht ik tot in de kern doorvoelen, helen en transformeren.

Erkenning naar jezelf

De continue strijd om mezelf anders of meer mannelijk voor te doen, verdween. Ik leerde steeds beter om in contact met anderen, dichtbij mezelf te blijven. Dit door zowel mijn kracht als mijn kwetsbare eigenschappen erkenning te geven en het niet meer buiten mezelf te zoeken.

Met de juiste begeleiding werd ik me bewust van mijn eigen beperkende overtuigingen en overlevingsmechanismes. Mijn ware kracht kwam al meer naar de oppervlakte en zo lukte het me, om oude patronen te doorbreken en mijn leven op ten minste de volgende vlakken een verdieping te geven:

 • Gezondheid en energieniveau
 • De relatie met mijn partner
 • De relatie met familie en vrienden
 • Mijn hobby’s
 • Spiritualiteit
 • Persoonlijke en professionele ontwikkeling

Zelfrealisatie voor bewuste mannen, trainers, coaches, leiders en andere impactmakers

Werken in de diepste lagen van het bewustzijn en hier ook anderen mee begeleiden, dat ging ik steeds meer erkennen als mijn opdracht op aarde. De ‘hoe’ was nog niet helemaal duidelijk, maar ik vertrouwde op mijn intuïtie en op de kracht in mezelf. Begin 2017 begon ik naast een fulltime baan met de online business HSP Man, gericht op mannen zoals ikzelf, om ze begeleiden om met hun hooggevoeligheid hun leven te transformeren, vrij van stress en overprikkeling. Sinds 1 juni 2018 werk ik niet meer in loondienst en ben ik fulltime ondernemer. In november 2018 ontstond mijn tweede bedrijf, Sander de Zwart Coaching, gericht op zelfrealisatie voor bewuste mannen, trainers, coaches, leiders en andere impactmakers.  Diepe transformerende coaching in de natuur. Het ontketenen van het ware potentieel van de man staat hierin centraal.

Wie ben jij en waar gaat jouw ‘innerlijk vuur van branden?

Klaar met strijden en wil je weer leren om bewuste keuze te maken? Momenteel heb ik 1 verzoek aan jou:

Ik ben nieuwsgierig naar je. Stel jezelf voor door een reactie te plaatsen op deze blog of stuur me een e-mail op sander@hspman.nl. Laat weten wie je bent, wat je grootste verlangens en dromen zijn en wat jou momenteel het meeste uitdaagt hieraan gehoor te geven.

Ik wens je een mooie dag.

Een warme groet,

Sander de Zwart

2 gedachtes op “[HSP Man] Hooggevoeligheid en mannelijkheid gaat dat samen?”

 1. Sebastiaan Wiedijk

  Hallo, ik ben sebastiaan Wiedijk 39 (bijna 40) ook hsp gepaard met hoogbegaafdheid. Ik weet sinds 1,5 jaar dat ik hsp ben. Heb een turbulent leven gehad waar ik positief op terug kijk omdat deze mij ook gevormd hebben. Ik ben lichtwerker. Ben voornamelijk bezig met bewustwording, mezelf herprogrammeren, het licht in mezelf meer laten schijnen door uit m’n comfort te stappen en situaties aan te gaan i.p.v. ontwijken. Wel lastig soms. Zoals jij omschrijft wat betreft hsp en man, gaan zeker samen, ik heb dit weg gestopt omdat het in mijn beleving niet goed was. Het is een kracht. Ben op zoek naar mijn passie, deze ligt waarschijnlijk bij het schrijven. Ik heb niet echt dromen, misschien durf ik het nog niet volledig toe te laten. Ik onderdruk mezelf nog wat te veel, maar goed het is een leer/groei proces. Veel van wat je schrijft herken ik. Over mij zelf, mijn vader en moeder zijn broer en zus. Familie geheim, mijn stief vader weet nog steeds niet dat hij mijn vader niet is.
  Ik heb geen contact meer met hen. Ik wist al vrij vroeg hoe het zat, sprak het ook uit, maar uit haar schrik reactie projecteerde ze giftige emoties op mij, zo snel als ik ontwikkelde als kind, ging het ook mis. Gepest op school, sexueel misbruik, op straat geleefd, in de gevangenis gezeten wat overigens mijn redding was. Heb een fijne tijd gehad tijdens mijn drugs periode na het straat leven. Op mijn 22e dacht ik na 11 x vast gezeten te hebben, hier wordt ik niet gelukkig van. Na 3e afkick kliniek, veel naar hardcore feesten geweest, uitlaat klep. Rond mijn 33e begon mijn verleden te drukken, zat volop in onrust en angst. Speed e.d verkocht reeds lange tijd, ik hield mezelf bezig. Heb mezelf ondanks alles weer terug gevonden. Mijn beschrijving over mijn leven zijn globale lijnen in mijn leven geweest. Het ontvangen van liefde vond ik erg moeilijk, kampte met bindingsangst, deze ben ik aan het over winnen. Dit is mijn verhaal, bedankt voor je bericht, vind er herkenning in.

  1. Wauw. Dankjewel voor de openheid waarmee jij je verhaal deelt. Zo te lezen kom je van ver en heb je er volledig voor gekozen om de regie te nemen over je leven. Waarin je vanuit positiviteit terug kan kijken naar het verleden, omdat het de krachtige persoon van je gemaakt heeft die je nu bent. Je mag trots zijn op jezelf, man. Respect!

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *