[Weekly inspiration] Hoe je binnen één dag van een burn-out afkomt

Feitelijk kun je binnen één dag van een burn-out afkomen. Ik heb dit zelf aan den lijve ondervonden en gisteren werd in het tv-programma ‘Sophie in de mentale kreukels’, bevestigd door neuroloog en psychiater, Marten Klaver, dat dit in zijn praktijk geen uitzondering is. Wil je weten hoe? Lees dan verder…

Gisteravond stond het tv-programma ‘Sophie in de mentale kreukels’ aan en sprak, Marten Klaver (Neuroloog/Psychiater) over stress gerelateerde aandoeningen.  Hij heeft zijn eigen theorie ontwikkeld over waarom we al die verschillende klachten van stress kunnen krijgen. Zijn verhaal spreekt me aan, want het komt exact overeen met hoe ik erover denk.

“Het zit in de verdrongen emotie en het gaat dan om de diepe gevoelens”,  aldus Dr. Marten Klaver.

Hij laat aan de hand van een replica van de hersenen zien waar het emotiegebied zich bevindt, dat in verbinding staat met de lichamelijke functies.  Hij zegt: “Als het daar stagneert en een emotie niet weg kan naar het bewustzijn, dan kan dat in elk van die functies storen.”

Dus de grootste oorzaak van stress is dat de diepere emoties geen aandacht krijgen. Veelal is ons geleerd naar de zonnige kant van het leven te kijken, maar de diepere emoties zijn er ook. Die kun je niet ontkennen. Doe je dit wel, dan uit dit zich vroeg of laat in lichamelijke klachten.

Opvallend is dat specifieke stress gerelateerde aandoeningen in golfbewegingen lijken voor te komen. RSI is een periode een ‘populaire’ aandoening geweest. Nu hoor je er bijna niemand meer over. Nu is het een en al burn-out dat de klok slaat.

“Er wordt veel over gesproken. Het zit in de lucht, zou je kunnen zeggen”, zegt Dr. Klaver. “Het onbewuste kijkt mee en als er een bereidheid in het onbewuste om stressklachten te ontwikkelen, dan pakt hij datgene dat in de lucht zit.”

Ik vond het zo mooi om dit uit de mond van een arts te horen komen. Want hij spreekt hier feitelijk over de kracht van gedachten, het intappen op het collectieve veld van bewustzijn en hiermee precies datgene aantrekken wat je hebt uitgezonden: ‘De Wet van de Aantrekking’. En dat gebeurt veelal nog op onbewust niveau. We weten vaak nog te weinig welke kracht er in onszelf zit om onze eigen werkelijkheid te creëren.

We stoppen liever onze emoties weg, omdat we het al druk genoeg hebben met van alles en nog wat. En als we wat lichamelijke klachten hebben, dan smeren we ergens een zalfje op of we plakken er een pleister op in de hoop dat het wel weer over gaat.

Dr. Klaver geeft aan dat hij in de praktijk heeft ervaren dat een burn-out geen maanden of jaren hoeft te duren en  zelfs in een dag is op te lossen. Als je de ‘sleutel’ maar vindt om bij die dieper liggende emoties te komen. En ik voel zo enorm dat hij het daarin helemaal bij het juiste eind heeft. Ik heb dit zelf aan de lijve ondervonden. In 2014 had ik een burn-out en ook al was ik er nog niet direct. Ik had de sleutel in mezelf gevonden en kon mijn leven weer gaan opbouwen. Ook al was ik voor mijn gevoel helemaal leeg.

Het gaat er dus om dat je de sleutel in jezelf vindt. En soms heb je net even die hulp van iemand anders, een coach of therapeut, nodig om die sleutel te vinden. Daarom heb ik technieken ontwikkeld die je daarbij helpen. Een combinatie van mindsetwerk, beweging, meditatie en energetische healing. Ik stop het in alles dat ik aanbied.

Mijn naam is Sander de Zwart en ik ben gespecialiseerd in de karaktereigenschap hoogsensitiviteit en richt me op de hooggevoelige man en de hooggevoelige ondernemer.

Heb je de behoefte om eens persoonlijk in gesprek te gaan over jouw uitdagingen? Per heden bied ik een gratis consult (+/- 45 min) aan in mijn praktijk of via telefoon. We kunnen dan al behoorlijk de diepte in gaan. Vervolgens tasten we samen af op welke wijze ik je verder kan helpen. Laat het me weten.

Ik wens je een mooie dag.

Namaste

Sander

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *